USA-valet: Oddsen på vågmästarstaterna (Swing states)

  • Upp till 1500 kr i spelkrediter + 100 gratisspel
  • 1x fastställt spel för att få spelkrediterna
  • Läs mer om Bet365
  • Min. insättning för spelkrediter är 50 kr & gratisspel är 500 kr
  • Max pris, spelrestriktioner, exkluderingar, tidsbegränsningar samt villkor tillämpas.
  • Erbjudandet gäller nya kunder. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter.
Odds på vågmästarstaterna (Swing states) i USA-valet 2024

Nu är det inte långt kvar innan vi har ett resultat från det amerikanska presidentvalet. Den 5 november äger nämligen USA-valet rum. En titt på oddsen på vågmästarstaterna visar att det just nu är jämnt mellan republikanernas kandidat Donald Trump och demokraternas Kamala Harris.

En nyckel i det amerikanska presidentvalet är att vinna i många stater. Det innebär alltså att det faktiskt går att bli president i USA även om partiet inte fått flest röster. Anledningen till detta heter elektorsröster, vilka totalt är 538 stycken och dessa tävlar Harris och Trump om. Det är också här de så kallade vågmästarstaterna kommer in i bilden. Vissa stater spelar en avgörande roll i USA-valet och inte minst de som tenderar att vara ”jämna”. Det vill säga där röstfördelningen kan se olika ut beroende på politiska frågor och andra faktorer.

Vad är en swing state?

På svenska brukar vi använda termen ”vågmästarstat” för att beskriva en delstat som spelar en avgörande roll i det amerikanska presidentvalet. På engelska är det ”swing states” som gäller och du kan till och med tippa på Swing states odds inför USA-valet 2024.

Anledningen till att vågmästarstaterna kan avgöra hur valet går är att båda partierna har ett jämbördigt stöd från väljare. Det innebär vidare att det snabbt kan skifta färg i dessa stater från ett val till ett annat beroende på vilka nyckelfrågor som engagerar människor. Även faktorer som förändrad demografi kan påverka resultatet. Men generellt är det ofta samma stater som tillhör kategorin ”swing states” inför ett amerikanskt presidentval.

Från politikernas sida, inför detta år alltså Trump och Harris, är det i swing states de mest påkostade kampanjsatsningarna äger rum. Det är nämligen viktigt att presidentkandidaten får möjligheten att synas och höras i dessa stater eftersom de är ”vågmästare” och kan avgöra valet den 5 november.

Omtalade swing states inför USA-valet 2024

Just nu är det framför allt sju olika swing states som med stor sannolikhet kommer att spela en avgörande roll i valet 2024. Georgia och North Carolina tillhör swing states detta valår med 16 elektorsröster vardera. Michigan och Pennsylvania är två andra viktiga stater inför USA-valet där både Trump och Harris riktat stort fokus. Dessutom är Nevada, Wisconsin och Arizona viktiga stater i kampanjandets sluttamp. Allt för att säkerställa röster i en väldigt jämn kamp.

Oddsen på Harris och Trump

I skrivande stund är det så jämnt det går att bli mellan presidentkandidaterna i det amerikanska valet. Kamala Harris och Donald Trump ligger uppe till precis samma odds hos bet365, nämligen 1.90. Du kan välja att tippa på presidentvinnare eller partivinnare till det nämnda oddset. Det kommer med andra ord att bli genuint spännande ju närmare den 5 november vi kommer. Men så vet vi också att mycket kan hända i politikens värld och minsta lilla felsteg kan påverka oddsen avsevärt.

Spela på swing states inför presidentvalet 2024

Hos bet365 hittar du ett brett utbud av odds på USA-valet som går att spela på redan nu. Det går så klart bra att tippa på vinnare av presidentvalet, men därutöver erbjuder spelbolaget även odds på samtliga delstater. En snabb titt på bet 365-oddsen på vågmästarstaterna visar att Trump just nu leder i Arizona och North Carolina. Kamala Harris är däremot favorit att vinna i Michigan och Nevada.

Oddsen på vågmästarstaterna USA-valet

Republikanerna vs Demokraterna Trump Harris
Arizona 1.44 2.75
Michigan 2.25 1.57
Pennsylvania 2.00 1.80
Nevada 1.66 2.20
Wisconsin 2.25 1.57
Georgia 1.53 2.50
North Carolina 1.57 2.25

Skribent: Karin

Jag hjälper dig att ha koll på det senaste i sportens värld, inte minst marknadens bäst odds. Personligen är jag sportintresserad på bred front och följer det mesta som spelas med boll och puck. Boxning är också en favorit, liksom motorsport där jag helst kikar på F1. Oavsett det är seriematcher, turneringar eller mästerskap delar jag med mig av användbara speltips som är till underlag för ditt bettande.

Skriven den 6 oktober, 2024